Gæs ved Dragør fortet - Solopgang Øresund - Sydstranden - Dragør Gamle By
Drop Down Menu

Velkommen til Dragør - byen ved sundet.

Kun 12 kilometer til Rådhuspladsen i København er Dragør tæt på hovedstaden, men alligevel langt fra. Beliggenheden i den smukke natur ved Øresund, omgivet af marker, strandenge og skov, gør kommunen til noget helt unikt.

Dragørs velbevarede landsbymiljøer i Dragør og Store Magleby er enestående. Der er en levende og aktiv havn med fiskerbåde og fritidssejlere, gode forretninger, herlige spisesteder og spændende museer.

Der har boet mennesker "på Dragør" i umindelige tider på grund af byens ideelle beliggenhed. I Middelalderen, hvor der var store mængder sild i sundet, var Dragør internationalt kendt som en vigtig og travl markedsplads for hanseatiske købmænd. Men da silden forsvandt, ebbede også handelslivet ud.

I begyndelsen af 1600-tallet blev byens første rigtige havn anlagt af de hollændere, som i 1521 havde bosat sig i Store Magleby. De udskibede heste fra molen, og nogle af de unge hollændere slog sig ned i byen som skippere. Der kom også andre folk til Dragør, især mange skåninge, som ikke ville være svenskere, efter at Danmark havde afstået Skåne til Sverige i 1658.

Byen blomstrede op og blev en driftig søfartsby, hvis mandlige borgere forsørgede deres familier ved fragtsejlads på verdenshavene, ved at lodse skibe gennem den smalle sejlrende i Drogden ud for Dragør og ved at yde bjergningshjælp til de skibe, som gik på grund uden for sejlrenden.

Dragørskipperne var holdne folk, og der stod respekt om dem. I dag har søfart ingen betydning for byen mere, og der er kun få erhvervsfiskere tilbage. 75% af borgerne henter nu deres indkomst uden for kommunen. Men beliggenheden er stadig ideel, og Dragør har fastholdt sin position som en attraktiv, velfungerende og hyggelig oase på tærsklen til København

Store Magleby landsby ligger ca. to kilometer fra Dragør. Hertil kom de hollandske bønder, som kong Christian 2. i 1521 bragte til landet, for at de kunne lære de danske bønder at dyrke grønsager og samtidig forsyne de kongelige køkkener. De oprindelige beboere måtte forlade deres gårde, da hollænderne overtog Store Magleby.

Hollænderne skabte deres eget velordnede landsbysamfund på baggrund af særlige kongelige privilegier, som de øvrige amagerbønder ikke havde. De værnede om deres egne skikke og sprog - f.eks. blev der prædiket på hollandsk i Store Magleby kirke helt frem til 1811 - og deres dygtighed som gartnere gjorde snart Amager til ikke bare hoffets, men hele Københavns køkkenhave.

Københavnske kokkepiger og madammer flokkedes om de bugnende torvevogne, når der var torvedag på Amagertorv. De oprindelige gårde er alle gået til ved store brande i 1600-tallet samt i 1809 og 1821. Men landsbyens struktur er stadig tydelig med placeringen i det åbne land med grønne kiler ind imellem gårdene. Amagermuseet har til huse i to gamle gårde i Hovedgaden. Her kan man se en stor samling dragter, interiører, malerier m.m., som beskriver byens særlige historie.

I menuen under "Billeder Dragør" kan du se nogen billeder jeg har taget i Dragør.Dragør Havn


Opdateret d. 24.1.2024